onsdag den 23. januar 2013

Isop eller lavendel

HalløjJeg skal have tilplantet mine to skråninger i år. Jeg har haft en del forskellige overvejelser, om hvordan det skal være. Enten en masse forskellige stenbedsplanter, eller om det blot skal være en plante f.eks. lavendel. Lige nu er jeg mest stemt for kun en plante løsningen, og havde egentlig besluttet mig for netop lavendel. Men så opdagede jeg Isop, som jo minder meget om lavendel. Er der nogen som  kender / har prøvet begge planter, og som kan sige for og imod. Eller er det bare hip som hap? På forhånd tak.

(benved på billedet er væk)

Mvh
Lars

10 kommentarer:

 1. Hej,
  Isop er lidt mere hårdfør end lavendel. Og muligvis det er lidt billigere løsning.
  Uanset hvad valger du jeg vil anbefale plante et par prydgræsser ind imellem, f.eks. Deschampsia. Prydgræsser giver karakter og mere naturlig udsigt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vilmantas,

   Super, tak for input

   mvh
   Lars

   Slet
 2. Lavendel har mere "krop" i kraft af, at det er en busk og ikke staude, så den vil være mere stabil hen over vinteren i sit udtryk. Isop kan også være smukke som visne stauder om vinteren, men kan knække og blive lidt trist i det.

  Jeg tror nok jeg ville vælge lavendle og håbe på at stenenes varme og drænet jord vil give den gode forhold. Har den selv i kanten af stenstøttemur og de har det skønt, så tror godt de kan klare sig hos dig også....og så dufter de altså skønt selv her i januar!

  Dejlig aften og mange havehilsner fra
  Katinka Raabymagle

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katinka,

   Tak for dit svar vedr. isop vs. lavendel. Mit problem lige nu er jeg står med et svar i hver lejr :-) Skråningerne er sydvendte, så ingen problemer med manglende sol og varme. Jeg har også blandet en del grus i jorden, så drænet er også ok.

   mvh
   Lars

   Slet
 3. Jeg har først stiftet bekendtskab med Isop i år, så jeg kan ikke helt svare dig. Jeg synes, at det sikre og holdbare i årevis er en lav storkenæb, den super lette ´rose claire´ for eksempel.
  (Jeg har iø. en stor klump du kan få).

  Når du nu skal tilplante et stort stykke, var det så ikke værd at lave en afprøvning først.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hanne,

   Tak for dit input og dit tilbud. Nu bliver jeg jo bare endnu mere i tvivl :-) Men tror du ikke storkenæb får det for hårdt på skråningerne. Der fuld sol på hele dagen og jeg har smidt en del grus i jorden, så det er et ret tørt miljø
   Men jeg tror jeg bruger hele stykket som test område :-) så må jeg jo lave det om hvis nødvendigt :-)

   mvh
   Lars

   Slet
  2. Thjaaa det med i blandet grus osv. tænkte jeg ikke på. Så en test er nok godt.

   Kan godt se på alle de gode råd, at det nærmest er blevet ´sværere´ eller mere positivt udtrykt mere spændende og udfordrende.

   Slet
 4. Katte urt .................
  ok det var noget helt andet og en masse alium løg under

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ege,

   Også tak til dig, og som du selv antyder, så bliver det ikke mindre svært at vælge :-)

   mvh
   Lars

   Slet
  2. Jeg kan godt li´ idéen med at bedet får to sæsoner på den måde. Ligeledes forslaget om at iblande græsser.

   Slet