lørdag den 25. februar 2012

Forhave med pergola

Så er foråret på vej. Det var lige ved, at jeg smuttede ud og gravede et stort hul i haven i dag, bare for at komme i gang med et eller andet projekt :-) Men belært fra de tidligere år, ved at det kan medfører et masse arbejde :-)

Tilbage i foråret 2008 var det som at vi manglede en lidt mere lukket terrasse / gårdhave. Den oprindelig terrasse har fin udsigt ud over det grønne område, men det blæser også tit deromme. Så derfor var det på tide, at vi kastede et blik om på den anden side af huset. Hvad var det egentlig vi havde deromme? En fin lille rund terrasse, en græsplæne som ikke rigtig havde det så godt, og så en fin brændstable. Alt i alt cirka 100kvm, som nemt kunne omlægges til gårdhave. Så i løbet af kort tid var brændestablen flyttet. Planen var så at jeg selv ville grave al jorden væk (jeg havde lige fået en ny spade, og den skulle den indvies). Heldigvis havde jeg et lyst øjeblik, hvor jeg indså hvor store mængder jord der var tale om. Så løsningen blev en lastbil med kran, som så passende kunne tage sandet med til belægningen.

Jeg kan godt li' værktøj, og specielt en vinkelsliber med 230mm diamantklinge er et mine fortrukkene våben i en duel på liv eller død. Så naturligvis skulle vinkelsliberen på en eller anden måde involveres i dette projekt. Løsningen var naturligvis, at belægningsstenene skulle lægges med mønster. For at det ike skulle blive for rodet, valgte jeg dog en forholdsvis simpelt mønster. For enden blev der gjort klar til en pergola
Pegolaen er perfekt til ophængning af hængekøjer, is spisning, eller fodbod mål.  For at bløde op på den store stenbelægning, blev 5 formklippet thuja'er placeret. (jeg stod ikke selv for den først tilskæring, der havde jeg kompent hælpe af et holde gode venner) I første omgang blev thuja'erne plantet i nogen plantekasser jeg lavede Men jeg er ikke så god til at huske det med vanding, så  efter  1års tid blev plantet direkte i belæningen, hvilket de vist er ret glade for.

På pergolaen er der på den ene side plantet en klematis (montana rubens) Som lynhurtig fik fat, og giver de flotteste lysrøde blomster. Desværre har den lidt under de to foregående hårde vinterer.

Pergolaen var dejligt hygge bygge projekt. I stedet for masse små lister til at støtte planterne, har jeg spændt kraftig galvaniseret jerntråd ud mellem stolperne. Det giver en lettere konstruktion visuelt.
På den anden side af pergolaen er der plantet en blå regn. Den var knap så hurtig i starten som montana'en. Men til gengæld har den virkelig taget ved de sidste to år. I år kommer både montana'en og blåregnen godt hen over taget i pergolaen.

 På det her tidspunkt er jeg så også gået i gang med min næste store interesse, nemlig beton støbning. Så man lige kan skimte, er der en bænk med beton fødder og sæde i træ.

1 kommentar:

  1. Det ser bare godt ud med mønster i belægningen. Det kan nemt komme til at se kedeligt ud ellers. Jeg ønsker mig også en pergola. Når Martin er færdig med det nuværende byggeprojekt, må jeg have sådan en på ønskesedlen. Bænken ser spændende ud. Jeg vil gerne støbe runde kugler i beton til at pynte i haven, har en opskrift der skal afprøves.

    SvarSlet